Gene perfecte. Ce implică epilarea genelor?

Epilarea genelor este un tratament efectuat la nivelul pleoapelor. Acest tratament are ca scop îndepărtarea genelor crescute pe sub piele, împreună cu rădăcina. Genele crescute necorespunzător ating globul ocular, iritându-l. Epilarea genelor este de asemenea utilă pentru tratarea unei afecțiuni care apare prin ambele rânduri de gene. Procedura poate fi efectuată atât pe pleoapele inferioare, cât și pe cele superioare. Mulți oameni se luptă cu genele crescute pe sub piele, dar cei mai mulți dintre ei ignoră problema, chiar dacă aceasta poate duce la opacificarea corneei. Înainte de a răspunde la întrebarea despre ce implică procedura, să explicăm indicațiile pentru tratament.
Epilarea genelor – indicații
Cele mai importante indicații includ:
- Genele crescute pe sub piele
Genele cresc în direcția greșită (inspre ochi) și în consecință, ating corneea ochiului. Forma avansată a bolii apare atunci când mai mult de 5 gene de pe o pleoapă ating globul ocular. Din păcate, studiile arată că o afecțiune benignă se agravează, astfel încât epilarea ar trebui luată în considerare chiar și de persoanele al căror glob ocular este atins de mai puțin de 5 gene.
Genele crescute pe sub piele au diverse cauze. Cele mai frecvente cauze includ infecții, inflamații, procese autoimune, defecte congenitale, agenezie, leziuni, pleoape opărite sau rănite, trahom, lepră, chiar si unele intervenții chirurgicale la nivelul ochilor. - Poziția greșită a genelor pe pleoapă
Dacă o geană sau câteva gene ies din canalele glandelor meibomiene, înseamnă pozitionarea greșită a genelor pe pleoape. Aici ne referim la afecțiunea numită distichiază – o boală foarte rară, cu predispozitie genetica, ce are ca rezultat două rânduri de gene. Poate afecta pleoapele inferioare cat și pe superioare sau ambele în același timp.
Genele care cresc spre globul ocular par a fi doar o mică problemă. Acestea cresc riscul de infecții și boli ale ochilor și pot duce la opacificare corneeană. Genele care cresc în direcția greșită provoacă durere, roșeață, ochi apoși, hipersensibilitate la lumină și impresia de a avea un obiect străin în interiorul ochiului. Când vine vorba de genele care ies din canalele glandelor meibomiene, acestea pot provoca iritații, ulcer și inflamație a corneei, ochi apoși și cicatrici.
Ce implică epilarea genelor?
Metodele populare de îndepărtare a părului, cum ar fi ceara, „threading” și depilarea electrică nu funcționează în cazul genelor. Epilarea genelor se poate face cu o pensetă sau cu laser. În primul caz, genele crescute pe sub piele sunt smulse împreună cu bulbii, folosind o pensetă (se utilizează anestezie pe bază de picături pentru ochi).
Pe de altă parte, cealaltă formă de epilare a genelor folosește un laser pentru a distruge bulbii genelor care cresc în direcția greșită. Se spune că această tehnică dă rezultate mai bune, deoarece îndepărtarea genelor cu penseta elimină doar simptomele bolii. În practică, o geană crește înapoi după câteva zile și va atinge din nou globul ocular, astfel încât problema o să reapară. În cazul distichiazei, bășicile, din care cresc genele, acestea pot fi îndepărtate chirurgical.
Epilarea genelor poate fi efectuată de către o cosmeticiană, o asistentă medicală sau un medic.